Як продовжити ресурс гідромолота?

Як продовжити ресурс гідромолота?

Гідромолоти як один з видів змінних робочих органів екскаваторів широко застосовують для руйнування міцних матеріалів і розпушування мерзлих або скельних ґрунтів. Гідромолоти є технологічно складним виробом, тому від того, наскільки грамотно їх експлуатують, залежить рівень продуктивності, а також довговічність як самого молота, так і базової машини. Неправильне використання та обслуговування гідромолота може виявитися причиною його пошкодження, поломки екскаватора і навіть нещасного випадку.

Сучасний гідравлічний молот практично не має серйозних недоліків, це обладнання застосовується як в гірничодобувній промисловості, так і в будівництві та при обслуговуванні доріг, тунелів, мостів, руйнуванні будинків, в комунальному господарстві.

Як уникнути проблем при експлуатації гідромолота?

У конструкції гідромолота є бойок, який під дією тиску, що створюється гідравлічним насосом, і енергії, накопиченої в гідро- або пневмоакумуляторі, б’є по хвостовику робочого інструмента, а потім здійснює зворотний хід і знову б’є і т. д. Під дією стискаючих і розтягуючих напружень відбувається поступове втомлююче руйнування металу інструменту навіть при правильній експлуатації. На практиці правила експлуатації гідромолотів часто порушуються, і крім стискаючої та розтягуючої напруги на інструмент діють додаткові зусилля.

Як продовжити ресурс гідромолота?
Щоб цього не трапилося, треба пам'ятати наступне:
  • ніколи не намагайтеся зруйнувати об'єкт, використовуючи гідромолот як важіль, зусилля на якому створюється екскаватором. Зусилля, що створюється екскаватором, значно перевершує міцність робочого інструмента і в разі неправильного використання може призвести до миттєвого руйнування інструменту
  • завжди встановлюйте інструмент перпендикулярно до об'єкту, який треба зруйнувати
Як експлуатувати гідромолот взимку?

При експлуатації гідромолотів взимку (при негативних температурах навколишнього середовища) перш за все слід подбати про правильний вибір мастила для гідросистеми базової машини, на якій працює гідромолот. При зниженні температури в'язкість мастила збільшується, через це погіршуються умови всмоктування на насосі базової машини, збільшуються втрати тиску в гідравлічних лініях. Температура застигання мастила повинна бути принаймні на 10 ... 20°С нижчою за температуру навколишнього середовища.

Як продовжити ресурс гідромолота?

Мастило повинно бути чистим,без механічних частинок, води, кислот, лугів, газів або повітря в розчиненому вигляді чи у вигляді механічної суміші, інакше при нагріванні мастила до сталої робочої температури може відбуватися інтенсивне піноутворення, що негативно позначиться на стійкості роботи гідромолота. Вміст у мастилі навіть невеликої кількості води прискорює піноутворення, що призводить до окислення мастила та деталей гідравлічних пристроїв.

До конструкції багатьох моделей гідромолотів входять гідропневматичні мембранні акумулятори. Гумова мембрана, яка розділяє порожнини акумулятора, заповнені мастилом гідросистеми і стисненим азотом, при негативних температурах втрачає еластичність і стає крихкою, тому при температурах навколишнього середовища нижче -25 °С перед запуском гідромолота рекомендується попередньо розігріти мастило гідросистеми до позитивних температур. Для цього після запуску базової машини (екскаватора, навантажувача) необхідно якийсь час попрацювати на холостому ходу, потім без навантаження порухати гідроциліндрами робочого обладнання і, нарешті, увімкнути на деякий час подачу робочої рідини на гідромолот без його опори на робочий інструмент.

Рекомендації по обслуговуванню гідромолота

Надійність і довговічність гідромолота безпосередньо залежать від умов його експлуатації. Поломки обладнання через неналежну експлуатацію - звичайна справа, адже власники та оператори часто нехтують читанням інструкції перед початком роботи.

Оператори часто не знають, як правильно виконати найпростіші операції:

  • змащування і заміну інструменту
  • заправку пневмокамери азотом
  • протяжку болтових з'єднань

Від грамотного і своєчасного виконання цих дій залежить, наскільки успішно та довго буде експлуатуватися дане обладнання.

Як змастити піку гідромолота?

При роботі з гідромолотом в обов'язки оператора входить змащування робочого інструменту після кожних трьох годин експлуатації. Якщо під час роботи між робочим інструментом і направляючою втулкою відсутнє мастило, відбувається інтенсивний знос хвостовика та напрямних втулок.

Щоб змастити інструмент гідромолота, знадобиться тільки мастильний шприц і мастило. Екскаватором встановлюємо гідромолот на поверхню у вертикальному положенні. Інструмент гідромолота повинен бути притиснутий до бойка. При недотриманні цієї вимоги під час наступного удару бойка може статися гідравлічний удар, який зашкодить ущільненням. Через прес-маслянку, встановлену в буксі, за допомогою шприца закачуємо мастило до тих пір, поки воно не з’явиться внизу, між направляючою втулкою й інструментом.

Як заправити гідромолот азотом?

Однією з ключових дій по обслуговуванню гідромолота є заправка обладнання азотом.

Необхідно перевірити тиск азоту в пневмокамері, якщо:
  • гідромолот знизив енергію і частоту ударів або взагалі не працює;
  • гідромолот вводиться в експлуатацію після тривалого зберігання;
  • екскаватор важко протискує робочий інструмент до робочого стану.
Основні правила, яких слід дотримуватися під час даної процедури:
  • чистота - поводьтеся обережно з заглушкою заправного клапана, до неї легко потрапляє бруд;
  • щоб уникнути пошкодження різьби, вкручуйте зарядний пристрій в гідромолот руками. Цього зусилля цілком достатньо для забезпечення герметичності при заправці;
  • слідкуйте за показниками манометра, дотримуйтесь вказаних в інструкції параметрів і не допускайте перекачування. Високий рівень азоту призведе до поломки деталей гідромолота.
Протяжка болтів гідромолота

При роботі гідромолота всі його деталі піддаються вібраційним навантаженням ударного характеру, що призводить до послаблення затягування елементів кріплення. Рекомендується робити протяжку всіх болтових з'єднань після перших 10 годин роботи, а потім, в залежності від режиму експлуатації, з періодичністю від одного дня до тижня.

 
до всіх статей

інші Статті

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше

НОВІ МОДЕЛІ ГУСЕНИЧНИХ НАВАНТАЖУВАЧІВ CATERPILLAR
дізнатись більше
перейти до всіх статей