Тренінги для операторів: чому варто навчати оператора для підвищення ефективності?

Тренінги для операторів: чому варто навчати оператора для підвищення ефективності?

Згідно зі статистичними даними, 94% серйозних аварій за участю великогабаритної спецтехніки, відбувається через людський фактор. Тобто, допускаючи помилки, найчастіше саме оператори виводять з ладу дорогі машини або провокують аварійні ситуації, чим і завдають збитків. Фахівці компанії Caterpillar стверджують, що набагато ефективніше не переучувати операторів, а вчити їх з нуля працювати на сучасному обладнанні.

При такому підході, по-перше, треба провести оцінку теоретичних і практичних навиків операторів, визначити рівень знань та вмінь. Теоретична частина включає тести на знання правил техніки безпеки, будови та особливостей експлуатації техніки САТ. Оцінка практичних навичок операторів проводиться у процесі виконання ними своїх звичайних робочих обов’язків. Отримані дані аналізуються і за результатами визначається, який рівень підготовки потрібен.

Переваги навчання операторів для вашого підприємства:

  • Поліпшення виробничих та експлуатаційних показників (оператор навчиться виконувати завдання швидше та якісніше);
  • Зменшення зносу запчастин (за рахунок правильної експлуатації);
  • Зменшення помилок, які відбуваються з вини оператора;
  • Вміння проводити діагностику та попереджати поломки.

Оператори повинні чітко розуміти значення кожного індикатора та реакції спецтехніки на зміни навколишнього середовища. Адже саме свідоме чи несвідоме ігнорування сигналів індикації часто призводить до поломки і виходу техніки з ладу. Більша частина робочих маніпуляцій здійснюється несвідомо, майже рефлекторно. Багато разів випробувані (навіть з помилками) операції запам’ятовуються підсвідомо, тому їх «перепрограмування» вимагає значного часу. Тож доцільно подбати про навчання операторів якомога раніше. Закріплені знання дозволять надалі експлуатувати техніку відповідно до рекомендацій виробника.

Самоконтроль операторів у нестандартних ситуаціях, бажання створити професійний імідж, внутрішня конкуренція і заохочення від керівництва в сукупності з отриманими знаннями повинні привести до формування стійких правильних робочих «рефлексів» керування машинами.

operators

Обов’язкові навички та знання для кожного оператора:

  • правила техніки безпеки і прийоми безпечної роботи на машині
  • проведення перевірки машини перед початком зміни та в кінці
  • щоденне технічне обслуговування
  • виконання простих операцій на зразок регулювання натягу ременів приводу тощо
  • розуміння значення кожної аварійної лампи

Оператор зобов’язаний добре знати, як обслуговується машина, адже його можна назвати «першою лінією оборони» від поломок. Якщо з машиною щось трапиться, він повинен вміти швидко розібратися і доповісти керівництву у випадках, коли продуктивність машини зменшиться, що може бути викликано, наприклад, несправностями в гідросистемі. Несправність може бути простою, як обрив ременя вентилятора, але якщо її не усунути вчасно, може статися перегрів агрегатів, що викличе аварію. Замість вартості нового ременя доведеться оплачувати капітальний ремонт. Такою може бути ціна зневаги навчанням оператора.

Підготовлений оператор зможе самостійно перевіряти рівень робочих рідин і промивати повітряні фільтри, що позитивно позначиться на витраті пального, підвищуючи економічність. Розуміння кодів несправностей та попереджень заощадить час, оскільки оператор точно буде знати, у яких випадках можно продовжити роботу, а в яких треба негайно звернутися до механіка.

operator

Одна з найпоширеніших проблем – налаштування режимів електронного керування машиною. Навіть з максимально спрощеною для розуміння електронною системою керування Сat® не досвідчені оператори навряд чи зможуть обрати найбільш доцільний режим роботи для тієї чи іншої ситуації, враховуючи кількість можливих варіантів. Вони просто сідають в кабіну і вмикають машину, не піклуючись про те, щоб налаштувати режим «повзучого ходу», високої потужності тощо.

Важко змусити їх виконувати складні налаштування системи керування кожен раз при зміні режиму роботи. Ці режими, системи та функції управління значно підвищують продуктивність та економічність машин, але оператори не будуть самостійно розбиратися, як ними користуватися, поки не пройдуть навчання.

до всіх статей

інші Статті

Ущільнювач ґрунту SEM 512
дізнатись більше

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше
перейти до всіх статей