На що варто звернути увагу перед покупкою вживаної спецтехніки?

На що варто звернути увагу перед покупкою вживаної спецтехніки?

За словами Андрія Філіпова, фахівця підрозділу вживаної техніки Цеппелін Україна, “купувати очима” у випадку з б/в спецтехнікою – помилкова тактика. “За гарним фарбуванням може приховуватися дефект, на який варто звернути увагу ще до купівлі».

Хоча зовнішній вигляд – це вагомий показник того, як з машиною поводився попередній власник, є і більш важливі показники, на які обов’язково слід звернути увагу. Перше і найважливіше:

Сервісна Історія

Дізнайтесь, наскільки якісний, своєчасний і професійний ремонт надавали спецтехніці. Відмовтесь від купівлі машини, яку здавали в оренду. У більшості випадків техобслуговуванню такої техніки не приділяють належної уваги.

Керівник департаменту б/в техніки зазначає, що кожна машина Caterpillar має свій серійний номер, за яким легко відстежити її історію експлуатації. Відстеження по внутрішній базі, доступ до якої є тільки у офіційних дилерів, дає можливість визначити точну кількість відпрацьованих мотогодин і дізнатися, чи не “змотано” лічильник.

Застосування

Складіть список завдань, для виконання яких ви плануєте придбати машину. Використовуйте його в якості критеріїв для підбору оптимальної моделі. Це позбавить вас від переплат за непотрібний функціонал.

Спробуйте виконати кілька типових операцій під час тест-драйву. Сміливо відмовляйтесь від спецтехніки, якщо вона не впорається з частиною завдань, щоб не витрачати кошти на оренду або додаткову комплектацію. Разом із цим, враховуйте, що у майбутньому вам можуть знадобитись інші функції машини. Тож завчасно дізнайтесь про можливість доукомплектування моделі.

cat certified used
Двигун

Перевірка стану агрегатів і вузлів дає можливість зрозуміти ступінь зносу і працездатність техніки. Приділіть особливу увагу двигуну (чи немає підозрілих звуків і шумів). Якщо під час роботи присутні шуми чи інші звуки незнайомого походження, це може свідчити про серйозні проблеми з двигуном. Варто провести більш детальну діагностику, яку Ви маєте право вимагати від продавця.

“В рамках передпродажної підготовки кожна одиниця вживаної спецтехніки Caterpillar проходить комплексну діагностику, а в деяких випадках і капітальний ремонт. Усуваються поломки, підтікання масла, проводиться планова заміна мастил та фільтрів, перевіряються картерні гази. У разі непридатності двигуна, агрегат відновлюють в спеціально створеному Центрі з відновлення компонентів “Цеппелін Україна”. Так, купуючи вживану спецтехніку, клієнт компанії може розраховувати на повністю оновлену і робочу машину з оригінальними запасними частинами”, – розповідає А. Філіпов.

Важливі вузли

Зверніть увагу на коробку передач і гідронасоси. Для цього огляньте їх візуально і обов’язково зробіть тест-драйв. Для оцінки стану гідравліки необхідно проїхати на всіх передачах, а потім оцінити звук роботи техніки під максимальним навантаженням – сторонніх шумів бути не повинно. Не вірте, що проблема легко вирішиться шляхом заміни колодок і гальмівних дисків. Якщо причина звуків, наприклад, в задньому диференціалі, від купівлі машини вигідніше відмовитися.

Перевірте, чи немає масла в охолоджуючій рідини і навпаки. Це перша ознака проблем з мотором і натяк на дорогий ремонт.

Загляньте під машину. Чи немає там калюжі? Якщо під спецтехнікою рідина, уважно перевірте шланги, циліндри, а особливо штоки, які найчастіше мають дефекти від ударів, навісне обладнання та інші органи, з яких вона могла натікти.

З’єднання стріли та пальці втулки необхідно дослідити на ступінь зносу. Якщо люфти занадто великі, майте на увазі, що їх доведеться замінити.

Оцініть масштаб проблеми, приблизну витрату коштів і час на її усунення. Це допоможе Вам прийняти виважене рішення щодо купівлі і мати чітку відповідь коли, в якому стані і з якими додатковими витратами Ви зможете поставити машину у роботу.

Кабіна

Комфорт оператора дуже важливий, оскільки від цього залежить його продуктивність та уважність.

Перевірте працездатність всіх кнопок, а також наявність засобів захисту на спецтехніці. Зверніть увагу, чи можна зафіксувати сидіння під зручним кутом. При виконанні будь-якого завдання у оператора повинен бути трьохточковий доступ для безпечної роботи.

Що запам’ятати

Під час оцінки стану б/в спецтехніки необхідно орієнтуватися на задачі, для виконання яких необхідна машина. Перевірку необхідно виконувати у такій послідовності:

  • Відповідність серійного номера, мотогодин і напрацювання техніки та супровідної документації (технічного паспорту).
  • Основні вузли — двигун, трансмісія, коробка передач, гідроциліндри, пальці та втулки.
  • Косметичний зовнішній вигляд (скло, дзеркала і пофарбування).
Завантажуйте каталог вживаної техніки
до всіх статей

інші Статті

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше

НОВІ МОДЕЛІ ГУСЕНИЧНИХ НАВАНТАЖУВАЧІВ CATERPILLAR
дізнатись більше
перейти до всіх статей