Дієвий спосіб знизити витрати та час простоїв на 20%

Дієвий спосіб знизити витрати та час простоїв на 20%

В процесі експлуатації будь-якої техніки відбувається поступове зношення вузлів і агрегатів машини. Дуже важливо передбачити цю проблему заздалегідь і за допомогою превентивних дій не допустити катастрофічної поломки, пов’язаних з нею простоїв і витрат.

З цією метою компанія Caterpillar розробила і запровадила програму планового відбору проб відпрацьованих мастил і технічних рідин – Scheduled Oil Sampling (S•O•S℠).

Що ж таке S•O•S℠?

Це плановий відбір проб через рівні інтервали часу, який дозволяє заздалегідь виявити потенційні проблеми, тим самим знижуючи витрати замовника пов’язані з ремонтом і простоєм техніки.

Значення аналізу рідин

Нижче вказані три основні причини довіритися фахівцям і дізнатися, які небезпеки можуть на Вас чекати:

Запобігання відмов роботи

Відмова техніки може збільшити вартість ремонту в два або три рази і навіть більше. Рекомендації фахівців, засновані на результатах аналізу, допоможуть вам відрегулювати систему або замінити одну деталь, попередити невелику поломку і не допустити її переростання у серйозну проблему.

Підвищення продуктивності і прибутковості

Якісний аналіз рідин допомагає керувати станом обладнання і знижує витрати на володіння та експлуатацію. Ви зможете отримати максимум користі від деталей, що підлягають заміні, якщо будете знати, коли саме потрібна заміна; ця інформація також допоможе вам створити історію обслуговування, яка підвищить продажну вартість обладнання при проведенні модернізації.

Скорочення часу ремонту

Відстеження неявних процесів, що протікають в обладнанні (наприклад, знос компонентів і робочі характеристики мастила), дозволяє вчасно передбачити можливі несправності та скласти відповідний графік.

Можливості S•O•S℠ аналізу:
  • Виявити підвищений знос агрегату / вузлів;
  • Визначити витік охолоджуючої рідини;
  • Визначити присутність води в мастилі;
  • Визначити джерело забруднення;
  • Виявити потрапляння пального в мастило;
  • Визначити стан мастила (порівняння робочих характеристик відпрацьованого мастила і нового мастила (інфрачервоний аналіз));
  • Виявити змішування робочих рідин з різних відсіків.

З цією метою спеціалісти компанії Цеппелін Україна, офіційного дилера Caterpillar, проводять наступний спектр аналізів:

I. Стандартний аналіз мастила:

  • 14 елементів зносу металів: Cu, Fe, Cr, Pb, Al, Si, Mo, Mg, Zn, Sn, Na, Ca, P і K ;
  • Аналіз стану мастила (FTIR);
  • В’язкість;
  • PQ-ІНДЕКС (розміри частинок)
  • Фізичні тести на наявність води, пального і гліколю.
  • Виконується на всіх мастильних зразках, крім моторних мастил (високий вміст сажі в моторних мастилах може спотворювати результати аналізу).

II. Додатковий аналіз мастила: Тест на Загальне Лужне Число.

III. Аналіз охолоджуючої рідини.

Аналіз рівня зносу

Аналіз рівня зносу дозволяє підтримувати працездатність обладнання і підвищувати коефіцієнт використання машини. Проведений аналіз зносу металів дозволяє визначити кількість металевих частинок в мастилі, розмір яких не перевищує 10 мікронів. Концентрація елементів зносу вимірюється в ppm (parts-per-million).

Всі ці метали свідчать про знос машин і двигунів Caterpillar (крім кремнію, який служить індикатором забруднення, і натрію, який служить індикатором потрапляння в мастило води або охолоджуючої рідини). Окремі елементи, знайдені в пробі, можуть свідчити про осад в мастилі, ніж про елементи.

Експрес-аналіз мастил FluidScan

Послуга експрес-аналізу мастил дозволяє контролювати і збільшувати допустимі інтервали заміни мастила на Вашому обладнанні. Строк здійснення аналізу з моменту надходження в лабораторію – 1-2 робочих дні. Аналіз стану мастила схожий на аналіз рівня зносу, але має дуже важливу відмінність: аналіз стану мастила проводить оцінку хімічних компонентів в мастилі, а не часток, що утворилися в процесі зносу.

FluidScan – це пристрій, який контролює стан змащувального матеріалу та дозволяє захистити машину, визначивши час заміни мастила через недопустимий рівень забруднення або деградацію.

Аналіз стану мастила визначає зольність, оксиди, сполуки азоту, а так само сполуки сірки (кислоти). Цей тест визначає також потрапляння в мастило води, пального і гліколю з системи охолодження. Така перевірка допомагає запобігти поломкам вузлів, а також підвищити експлуатаційні якості мастила, виявити оптимальні інтервали його заміни та знизити витрати на ремонт.

Проведення аналізу стану мастила важливо для мастил, відібраних з усіх систем: трансмісії, гідравліки, двигуна.

Аналіз охолоджуючої рідини

Не варто нехтувати станом охолоджуючої рідини – перегрів може завдати величезної шкоди. В ході випробувань перевіряється хімічний склад охолоджувальної рідини та вирішується, чи може вона забезпечити максимальний захист й ефективне охолодження. Оцінка проводиться за такими параметрами: правильність використання, стан, захист від замерзання і закипання, а також кількість і склад домішок.

Аналіз дизельного пального

Низькоякісне пальне погано впливає на продуктивність обладнання. Воно може викликати підвищений знос компонентів, клапанів, напрямних клапанів, поршневих кілець тощо, а також призвести до збільшення витрат на обслуговування та експлуатацію. Програма перевірки пального включає аналіз на прийнятний рівень якості, зростання мікроорганізмів, наявність домішок і правильність використання.

Ознайомтеся з правильною методикою планового відбору проб мастила S•O•S℠ для його аналізу в лабораторії та переконайтеся, що це простий, швидкий та дієвий спосіб контролю стану Вашої техніки.

до всіх статей

інші Статті

Ущільнювач ґрунту SEM 512
дізнатись більше

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше
перейти до всіх статей