9 очевидних правил експлуатації телескопічної стріли, які постійно порушують

9 очевидних правил експлуатації телескопічної стріли, які постійно порушують

Оснащений телескопічною стрілою екскаватор-навантажувач або телескопічний навантажувач – машина куди більш «довгорука» і функціональна, ніж звичайна: їй доступні і риття котлованів більшої глибини, і куди більш тонке та точне маніпулювання вийнятим грунтом або вантажем. Однак наявність телескопічного механізму на стрілі – це привід згадати елементарні правила технічної експлуатації, які допоможуть підтримувати обладнання в робочому стані.

Ризики при роботі з телескопічним механізмом

Хоча у спецтехніці центр ваги розташовується максимально низько, використання замість звичайної стріли телескопічної може серйозно порушити рівновагу техніки, що призводе до перекидання. Велика частина аварій при роботі екскаватора пов’язана саме з цим – і лише на другому місці йдуть поломки власне висувного механізму або окремих його елементів: сальників гідроциліндрів або прокладок, що встановлюються на окремі секції телескопічної конструкції. Тому:

  • 01

    При видовженні стріли з повністю висунутою телескопічною частиною, необхідно уважно стежити за балансуванням машини.

  • 02

    Кожні 50 годин треба перевіряти телескопічну стрілу, налаштовувати і змащувати її.

  • 03

    Необхідно регулярно очищувати поверхні телескопічного механізму від бруду.

Особливості традиційної конструкції телескопічної стріли з внутрішньої висувною секцією такі, що при втягуванні секції бруд потрапляє всередину стріли. Сальники гідроциліндрів піддаються посиленому зносу. Тому за їх станом необхідно стежити особливо уважно і своєчасно замінювати.

  • 04

    Треба уважно стежити за станом прокладок телескопічного пристрою стріли.

Ці прокладки підтримують телескопісний механізм у потрібному положенні. Тому необхідно відстежувати стан прокладок і зазор між ними та висувною секцією. Слід своєчасно замінювати зношені прокладки. Цю операцію краще довірити кваліфікованим представникам сервісного центру.

  • 05

    Дуже важливо пам’ятати про максимальну вагу вантажу, яку можна підіймати при витягнутій і при звичайній довжині стріли.

  • 06

    Видовжена телескопічна стріла зменшує максимальну вантажопідйомність машини. При необхідності повного видовження телескопічної стріли переконайтеся, що маса вантажу відповідає вантажопідйомності екскаватора.

9 очевидних правил експлуатації телескопічної стріли, які постійно порушують 1
9 очевидних правил експлуатації телескопічної стріли, які постійно порушують 2

Поломкам механізму висування стріли в більшості випадків запобігають за рахунок регулярної профілактики. Однак часто простий огляд механізму мало що дає: навіть профілактичного чищення від бруду і мастила може виявитися недостатньо.

Необхідно регулярно перевіряти стан сальників, розташованих на гідроциліндрах, і прокладок, якими оснащується висувна секція. І ті, і інші змінюються відповідно до Інструкції з експлуатації та обслуговування, однак частоту їх заміни можна збільшити в ситуаціях, якщо робота проводиться в умовах великої кількості пилу і очевидно, що в висувну секцію потрапляє бруд. Особливо страждають від бруду сальники – крім регулярної змащення їх необхідно очищати перед початком роботи – навіть якщо ведеться вона не надто інтенсивно.

  • 07

    Дотримуйтесь плану технічного обслуговування згідно Інструкції.

Запобігання поломок висувного механізму

Механічна міцність висувної секції істотно нижче, ніж нерухомої частини стріли. Як наслідок, ряд операцій, які здійснюють за допомогою ковша, при видовженій стрілі проводити не можна. Наприклад, відсування грунту бічним рухом (в цьому випадку навантаження на секцію, що передається з бічної частини ковша, може виявитися надто сильним).

  • 08

    Не зіштовхуйте грунт за допомогою бічної частини ковша. Стріла не розрахована на бічні навантаження.

З метою зниження навантаження на висувну секцію будь навісне обладнання може використовуватися тільки якщо секція втягнена і заблокована: іншими словами, не варто розраховувати, що виробництво земляних робіт з навісними інструментами може проводитися зі збільшеним радіусом.

  • 09

    Навісне обладнання використовувати тільки при втягнутій телескопічній стрілі. Інакше неминучий передчасний знос телескопічної секції.

Обережність, увага до вагових навантажень і профілактика дозволять зберегти як сам висувний механізм, так і машину в цілому від пошкоджень. Будьте уважні та обережні: підвищення ефективності експлуатації спецтехніки – не привід забувати про власну безпеку.

до всіх статей

інші Статті

Ущільнювач ґрунту SEM 512
дізнатись більше

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше
перейти до всіх статей